Nieuws

Google Play Store moet op de schop na uitspraak Amerikaanse rechter

Play Store
© Unsplash / Mika Baumeister
Een Amerikaanse federale rechter heeft Google gewaarschuwd zich klaar te maken om de Play Store onder handen te nemen. Vlak daarvoor verklaarde de rechter Googles Play Store-beleid al tot een “illegaal monopolie”.

Google ligt de afgelopen weken in de Verenigde Staten op verschillende fronten onder vuur. De zoekgigant wordt er onder meer van beschuldigd zijn macht te misbruiken om de markt voor zoekmachines te domineren. Zo heeft het bedrijf miljarden dollars betaald aan Apple om Google als standaardzoekmachine in te stellen in de Safari-browser. De klachten richten zich echter ook op een ander bedrijfsonderdeel: de Play Store op Android. Afgelopen woensdag stond Google hiervoor terecht, nadat een jury de Play Store in december al had bestempeld als een ‘monopolie’.

Alternatieve appwinkels

De jury omschreef de Play Store als een monopolie omdat de appwinkel bijna de volledige distributie van apps op Android-telefoons beheert. Hoewel het mogelijk is om apps vanuit alternatieve bronnen te installeren, zoals de recent gelanceerde Epic Games Store, is dat niet bepaald eenvoudig. Dit komt onder andere doordat het installeren van zulke alternatieve appwinkels een flink karwei is. Google heeft door de jaren heen namelijk diverse maatregelen ingevoerd op Android om eindgebruikers te beschermen tegen het sideloaden van ‘gevaarlijke apps’. Daar staat echter tegenover dat ook het installeren van veilige apps moeilijker is geworden.

Om die reden lijkt de Amerikaanse districtsrechter van San Francisco, James Donato, Google te willen verplichten om het aanbieden van alternatieve appwinkels via de Play Store toe te staan. Hierdoor hoeft de eindgebruiker niet meer door allerlei ‘veiligheidshoepels’ te springen om dergelijke appwinkels te installeren.

Volgens Google kleven hier echter flinke nadelen aan, zowel op het gebied van beveiliging als kosten. Ten eerste stelt de zoekgigant dat apps in zulke marktplaatsen van derden mogelijk “minder veilig” zijn. Door deze winkels toegankelijker te maken, neemt volgens Google het risico toe dat gebruikers geïnfecteerde apps downloaden. Bovendien is het ontzettend kostbaar om de Play Store zo aan te passen dat het mogelijk wordt om alternatieve appwinkels te downloaden. Google schat het totale kostenplaatje op 600 miljoen dollar.

Barrières afbreken

Google ziet de maatregelen dus niet bepaald zitten, maar het is duidelijk dat de rechter daar anders over denkt. “We gaan de barrières afbreken, dat gaat gebeuren,” aldus Donato over de Play Store. “Als je een berg hebt gebouwd van slecht gedrag, moet je dat ook oplossen,” vervolgt de rechter.

Donato verwacht ergens in de komende weken met een framework te komen dat alle wijzigingen voor de Play Store omschrijft, mogelijk nog voor ‘Labour Day’ in de VS, dat op de eerste maandag van september valt. Google heeft inmiddels aangegeven 12 tot 16 maanden nodig te hebben om de problemen op te lossen, maar daar heeft de rechter een andere mening over. “Ik betwijfel of al die denkkracht niet in staat is om deze problemen in minder dan 16 maanden op te lossen.”

Google hoeft zich overigens geen zorgen te maken dat de rechter de Play Store van Google gaat micromanagen. De rechter is enkel uit op een competitief speelveld voor alternatieve appwinkels.

Androidgooglegoogle play storemobielplay store

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop